تنوع بالای اقتصاد دریامحور؛ صدف خوراکی محصولی صادراتی و ارزآور
خبرگزاری مهر، گروه استانها: استان بوشهر با سواحل گسترده و غنی خود در خلیج فارس، علاوه بر منابع نفت و گاز، از ظرفیتهای زیستی بینظیری نیز برخوردار است که کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند. یکی از این ظرفیتهای مغفول مانده، پتانسیل عظیم برای تولید صدف خوراکی است؛ محصولی که مصرف داخلی ندارد ولی در عرصه […]
خبرگزاری مهر، گروه استانها: استان بوشهر با سواحل گسترده و غنی خود در خلیج فارس، علاوه بر منابع نفت و گاز، از ظرفیتهای زیستی بینظیری نیز برخوردار است که کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند.
یکی از این ظرفیتهای مغفول مانده، پتانسیل عظیم برای تولید صدف خوراکی است؛ محصولی که مصرف داخلی ندارد ولی در عرصه صادراتی دارای بازارهای بسیار خوبی است و قدرت ارزآوری بالایی دارد.
صدف خوراکی میتواند به عنوان یک محصول صادراتی سودآور، نقش مهمی در توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال در منطقه ایفا کنند. با این حال، بهرهبرداری از این ظرفیتها نیازمند برنامهریزی دقیق، حمایتهای دولتی و تسهیل فرآیندهای سرمایهگذاری است.
بوشهر به دلیل شرایط اقلیمی مناسب، وجود گونههای متنوع صدف، و دسترسی به آبهای شور خلیج فارس، بستر بسیار مساعدی برای پرورش و برداشت صدف خوراکی است و علاوه بر این، وجود نیروی کار ماهر در زمینه شیلات و آبزیپروری در منطقه، میتواند به عنوان یک مزیت رقابتی برای توسعه این صنعت عمل کند.
توسعه صنعت صدف خوراکی در بوشهر میتواند مزایای اقتصادی و اجتماعی چشمگیری به همراه داشته باشد که ایجاد اشتغال، تقویت تولید، صادرات، ارزآوری، تنوعبخشی به اقتصاد محلی، توسعه صنایع تبدیلی و افزایش امنیت غذایی از مهمترین مزیتها است.
یکی از مهمترین موانع، پیچیدگی و زمانبر بودن فرآیند اخذ مجوزهای لازم برای فعالیت در این حوزه است که اخیراً بسیاری از این موانع تسهیل شده است. سرمایهگذاری اولیه در صنعت آبزیپروری، نیازمند سرمایه قابل توجهی است و ارائه تسهیلات بانکی مناسب و حمایتهای مالی از سوی دولت یک ضرورت است.
ایجاد زیرساختهای لازم برای پرورش، فرآوری و نگهداری صدفهای خوراکی از جمله سردخانهها، کارگاههای فرآوری و امکانات حمل و نقل، شناخت کافی از بازارهای هدف بینالمللی و اجرای استراتژیهای بازاریابی مدون، میتواند در جذب مشتری و فروش محصولات نقشآفرین باشد.
سود اقتصادی بالا در پرورش صدف
یکی از فعالان حوزه تولید صدف در استان بوشهر به ظرفیتهای بزرگ استان بوشهر در زمینه اقتصاد دریامحور اشاره کرد و گفت: پرورش صدف خوراکی یکی از مهمترین فرصتهای تولید و اشتغال در استان بوشهر است که بستر مناسبی در این زمینه فراهم شده است.
قاضی با اشاره به هزینههای بسیار پایین تولید صدف خوراکی بیان کرد: سیستم پرورش صدف به صورت دائم در حال فعالیت خواهد بود و استراحتی ندارد و صدفریزی به صورت مستمر انجام میشود.
صدفهای خوراکی نیازی به تغذیه دستی ندارند و از جلبکهای موجود در آب تغذیه میکند و با توجه به شناور بودن روی آب نیازی به برق و سیستمهای هوادهی ندارد وی با اشاره به هزینه ۲ میلیارد تومانی هر هکتار صدفریزی اضافه کرد: در روستاها فرصت خوبی برای اشتغال در این زمینه وجود دارد و برای هر فرد روستایی ۴۰۰ میلیون تومان برای اجرای این طرح هزینه در بر دارد.
این فعال حوزه تولید صدف تاکید کرد: صدفهای خوراکی نیازی به تغذیه دستی ندارند و از جلبکهای موجود در آب تغذیه میکند و با توجه به شناور بودن روی آب نیازی به برق و سیستمهای هوادهی ندارد. از دیگر مزیتهای آن، نداشتن بیماریهای زمینهای است که سایر آبزیان را درگیر کرده است.
وی بیان کرد: تا ۲ سال پیش چالشهایی در زمینه دستورالعملها وجود داشت و با گرفتن استفتا از مراجع، این مسائل حل شده و صدور مجوزها تسریع شده است و سرمایهگذاران با چالشهای کمتری روبرو خواهند بود.
قاضی با بیان اینکه برای روستاییان خرید تضمینی محصول تولیدی را داریم و تحویل شرکتهای فرآوری میدهیم افزود: صیادهای محلی نسبت به آبزیان شناخت خوبی دارند و در این طرحها با ابتکارات خود زمینه تولید مناسب را فراهم میکنند.
تسهیل سرمایهگذاری در پرورش صدف
سرپرست معاونت آبزی پروری شیلات استان بوشهر در مورد سرمایهگذاری در زمینه صدفهای خوراکی به خبرنگار مهر گفت: تلاش داریم تا زمینه سرمایهگذاری در حوزه آبزیپروری در استان بوشهر فراهم شود و فعالیتهای این حوزه گسترش یابد.
طیبه دهاز افزود: استان ما آب و هوای بسیار خوبی برای آبزی پروری دارد و میتوانیم به قطب تولید صدف در کشور و منطقه تبدیل شویم که باید حمایت لازم را از این بخش فراهم سازیم.
وی از تسریع در روند صدور مجوزها برای فعالیتهای سرمایهگذاری در زمینه پرورش صدف خبر داد و اضافه کرد: ایجاد و توسعه زیرساختهای تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه تولید و پرورش صدف یکی از کارهای مهمی است که باید انجام شود.
سرپرست معاونت آبزی پروری شیلات استان بوشهر ادامه داد: یکی دیگر از اقداماتی که نیاز اساسی در این حوزه است، بهبود وضعیت صادرات این محصول است و باید گواهیهای بینالمللی را بگیریم و این محصولات را به کشورهای بیشتری صادر کنیم.
وی با اشاره به اهمیت این طرحها در اشتغال و ارزآوری و تاکید بر تسهیل بر مشارکت بخش خصوصی در این طرحها اظهار کرد: باید تسهیلات لازم ارائه شود تا زمینه مشارکت بیشتر جامعه محلی در تولید صدف خوراکی فراهم شود.
حمایت دولت از طرحهای پرورش صدف
معاون فناوری پارک علم و فناوری استان بوشهر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در زمینه تولید صدف خوراکی، تا اینجای کار نقش دولتیها کم بوده و بخش خصوصی کار را جلو برده است و به جاهای خوبی رسانده است.
سید علی جعفری تصریح کرد: در این شرایط ما وظیفه داریم که حمایتهای خود را از بخش خصوصی در این زمینه بیشتر کنیم و با تسهیل و رفع موانع زمینه سرمایهگذاری در این حوزه را فراهم سازیم.
وی تسهیل صادرات را یکی از نیازهای ضروری دانست و ادامه داد: اکنون زمان مناسبی است تا زمینه جهش و حمایت از این محصول در استان بوشهر فراهم شود.
مسئول صندوق پژوهش و فناوری پارک علم و فناوری بوشهر از تأمین مالی پروژههای صدف خوراکی خبر داد.
مهدیان با اشاره به حمایت از پروژههای تولید صدف خوراکی با مشارکت مردم بیان کرد: ۲۰ درصد سهم آورده متقاضیان است و ۸۰ درصد از اعتبارت مورد نیاز را به صورت تسهیلات با سود ۲۳ درصد ارائه میکنیم.
صنعت تولید صدف خوراکی در استان بوشهر، یک گنجینه نهفته با پتانسیلهای عظیم برای توسعه اقتصادی و اجتماعی است. با حمایتهای لازم از بخش خصوصی، تسهیل فرآیندهای اداری، ارائه تسهیلات مالی و توسعه زیرساختها، میتوان این استان را به یکی از قطبهای اصلی تولید صدف خوراکی در کشور و منطقه تبدیل کرد.
این اقدام نه تنها به افزایش تولید و ارزآوری کمک میکند، بلکه میتواند فرصتهای شغلی پایداری را برای جوانان بوشهری فراهم آورد و به اقتصاد آبی منطقه رونق ببخشد. زمان آن فرا رسیده است که با نگاهی جامع و آیندهنگر، به این ظرفیت ارزشمند دریایی توجه ویژهای شود.
دیدگاهتان را بنویسید