آخرین اخبار
صفحه نخست / استانها > آذربایجان شرقی / استانها > آذربایجان غربی / استانها > اردبیل / استانها > اصفهان / استانها > البرز / استانها > ایلام / استانها > بوشهر / استانها > تهران / استانها > چهارمحال و بختیاری / استانها > خراسان جنوبی / استانها > خراسان رضوی / استانها > خراسان شمالی / استانها > خوزستان / استانها > زنجان / استانها > سمنان / استانها > سیستان و بلوچستان / استانها > فارس / استانها > قزوین / استانها > قم / استانها > کردستان / استانها > کرمان / استانها > کرمانشاه / استانها > کهگیلویه و بویراحمد / استانها > گلستان / استانها > گیلان / استانها > لرستان / استانها > مازندران / استانها > مرکزی / استانها > هرمزگان / استانها > همدان / استانها > یزد / اقتصاد > آب و انرژی / اقتصاد > اقتصاد ایران / اقتصاد > اقتصاد جهان / اقتصاد > راه و مسکن / اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت / اقتصاد > کار و تعاون / اقتصاد > کشاورزی و دامداری / بازار > بازار / بین الملل > آسیای غربی / بین الملل > آمریکای شمالی / بین الملل > اروپا / بین الملل > اوراسیا / بین الملل > غرب آسیا و آفریقای شمالی / جامعه > آموزش و پرورش / جامعه > انتظامی / جامعه > جوان و خانواده / جامعه > حوادث و بلایا / جامعه > رفاه و خدمات اجتماعی / جامعه > شهری / جامعه > قضایی و حقوقی / جامعه > محیط زیست / جامعه > میراث فرهنگی و گردشگری / حوزه و دانشگاه > آموزش عالی / حوزه و دانشگاه > حوزه / حوزه و دانشگاه > دانشجویی / دانش و فناوری > فناوری اطلاعات و ارتباطات / دانش و فناوری > فناوری های نوین / دین و اندیشه > اسلام در جهان / دین و اندیشه > اندیشمندان و اندیشکده ها / دین و اندیشه > حوزه و نهادهاي ديني / سلامت > بهداشت / سلامت > تغذیه / سلامت > درمان / سلامت > نظام سلامت / سیاست > امنیتی و دفاعی / سیاست > دولت / سیاست > سایر / سیاست > سیاست خارجی / سیاست > مجلس / عکس > خبری / عکس > منابع خارجی / فرهنگ و ادب > رسانه / فرهنگ و ادب > صنایع فرهنگی / فرهنگ و ادب > کتاب و ادبیات / فیلم > اقتصاد / فیلم > فرهنگ و اندیشه / هنر > تئاتر / هنر > رادیو و تلویزیون / هنر > سینمای ایران / هنر > سینمای جهان / هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی / ورزش > توپ و تور / ورزش > سایر ورزشها / ورزش > فوتبال ایران / ورزش > فوتبال جهان / ورزش > کشتی و وزنه برداری / ورزش > ورزش های رزمی
  • ادبیات نوجوان ما در شناساندن دشمن به نحو احسن عمل نکرده است

    خبرگزاری مهر – گروه فرهنگ و ادب – فاطمه نعمتی: پس از حملات و تجاوز رژیم صهیونیستیبه خاک کشورمان و شهادت فرماندهان و نخبگان دانشگاهی و مردم در این حملات یکی از موضوعاتی که محل بحث بود اطلاع‌رسانی و نحوه مواجهه با کودکان در شرایط جنگی بود. در همین راستا با سمانه خاکبازان نویسنده رمان […]

    اشتراک گذاری
    30 تیر 1404
    کد مطلب : 30035

    خبرگزاری مهر – گروه فرهنگ و ادب – فاطمه نعمتی: پس از حملات و تجاوز رژیم صهیونیستیبه خاک کشورمان و شهادت فرماندهان و نخبگان دانشگاهی و مردم در این حملات یکی از موضوعاتی که محل بحث بود اطلاع‌رسانی و نحوه مواجهه با کودکان در شرایط جنگی بود. در همین راستا با سمانه خاکبازان نویسنده رمان «یرحا» که توسط نشر مهرک واحد کودک و نوجوان نشر سوره مهر منتشر شده، گفت‌وگویی انجام شده است.

    خاکبازان در این گفتگو درباره میزان آثاری که به آگاهی‌بخشی به نوجوانان پرداخته یادآور شده: «در حوزه ادبیات نوجوان تألیفی، آثاری مبتنی بر سیطره آمریکا و انگلیس بر نفت یا نوع نگاه از بالا به پایین آن‌ها و آثاری مرتبط به یهودیان داریم؛ اما این آثار در مقایسه با دیگر آثار موجود، بسیار اندک است». او که خود در جدیدترین رمانش با عنوان یرحا، به روایت داستانی از زندگی یک خانواده یهودی در زمان خلافت مأمون عباسی پرداخته و تلاش کرده تا بخشی از تاریخ را با نگاهی تحلیلی در قالب داستانی ارائه دهد، از مسئولیت سنگین ادبیات در آگاهی‌بخشی، دشمن‌شناسی و تربیت نسلی هوشیار سخن می‌گوید.

    مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

    *پس از حمله رژیم غاصب صهیونیستی به کشورمان و فضای جنگی که بر رسانه‌ها و ذهن مردم حاکم شده بود، برخی از خانواده‌ها در پی این بودند که کودکان و نوجوانان را به‌طور کل از اخبار دور نگه دارند و برخی دیگر نه، بر این باور بودند که آن‌ها باید دست‌کم از ضرورت جنگ با دشمن و دشمن‌شناسی آگاه باشند. نظر شما به‌عنوان یک نویسنده و فعال حوزه ادبیات نوجوان چیست؟

    آگاهی کودک متناسب با سن او متفاوت است. کودکی که پیش از سن دبستان است باید حیطه امنی داشته باشد و از ترس و التهابات دور باشد؛ اما به‌واسطه شرایط گاهی نمی‌شود کودک را دور از محیط و اضطراب آن نگه داشت. در این صورت با آگاهی رو به امید می‌شود به کودک اطلاعات داد. مثل اینکه ما به دشمن حمله می‌کنیم و او را شکست می‌دهیم یا خواندن داستان‌هایی که درباره پیروزی بر دشمن است و در ادبیات ملی ما وجود دارند. این نوع برخورد باعث آرامش بیشتر کودک می‌شود.

    اما برای کودک هفت‌ساله اوضاع متفاوت است؛ چون او درکی از شرایط دارد و با زبان دیگری باید با او صحبت کرد. آگاهی برای این رده سنی باید صورت بگیرد تا از خیالات، بزرگ‌نمایی‌ها و آشوب‌های فکری‌اش جلوگیری شود. این آگاهی‌بخشی باعث حس اطمینان از جانب والدین برای کودک نیز می‌شود تا اخبار را از زبان والدینش جویا شود و به شنیده‌های دیگر اطمینان نکند.

    *شما نقش نویسندگان و فعالان ادبیات در آگاه‌سازی و دشمن‌شناسی را چطور می‌بینید؟

    مقوله دشمن‌شناسی یکی از موضوعات مهم برای ادبیات در هر دوره تاریخی بوده و ادبیات سعی کرده است بار آگاهی از این امر را در هر دوره‌ای به دوش بکشد. در اشعار دوره‌های قبل و همچنین برخی از داستان‌ها این امر را دیده‌ایم.

    *ادبیات نوجوان تألیفی تاکنون چه عملکردی داشته است؟ آیا ادبیات در تبیین اینکه اسرائیل و آمریکا دشمن ملت ایران و پیشرفت و توسعه علم و دانش ایرانیان هستند، توانسته است طوری عمل کند که نوجوانان ایرانی مطلع باشند؟

    ادبیات نوجوان ما در این قسم آگاهی‌رسانی به نحو احسن عمل نکرده است. در این حوزه آثاری مبتنی بر سیطره آمریکا و انگلیس بر نفت یا نوع نگاه از بالا به پایین آن‌ها داریم، هم‌چنین آثاری که به دیدگاه یهودیان می‌پردازد؛ اما این آثار در مقایسه با دیگر آثار موجود، بسیار اندک است.

    *شما در حوزه یهودشناسی برای نوجوانان کار کرده و رمان نوشته‌اید. چرا یهودشناسی را موضوع کارهای خود قرار داده‌اید؟

    علت این امر دشمنی دیرینه یهود با اسلام به‌خصوص تشیع بوده است. برایم بسیار مهم بود که به‌عنوان اولین دشمنان اسلام به تفکر، اعمال و رفتار یهودیان بپردازم، به‌ویژه بیان اندیشه و عملکرد آن‌ها برای نوجوانان؛ چراکه نوجوان برای یافتن مسیر درست و شناخت حق از باطل احتیاج به آگاهی دارد و رمان می‌تواند بدون امر و نهی و با نشان‌دادن واقعه‌ای، بخشی از این آگاهی را تأمین کند و نوجوان را به درک بهتر دشمن خود برساند.

    ادبیات نوجوان ما در شناساندن دشمن به نحو احسن عمل نکرده است

    *آیا ادبیات دینی و داستان‌هایی که به دشمن‌شناسی می‌پردازند، می‌توانند در تقویت احساس وطن‌پرستی هم مفید باشند؟

    قطعاً چنین است. شناخت نوجوان از دشمن خود باعث آگاهی بیشتر او از کارهایی می‌شود که دشمنان با هم‌وطنان او انجام داده‌اند: از دیدگاه خصمانه آن‌ها گرفته تا طمع‌ورزی‌هایشان. نوجوانان در ادبیات دینی هم با بیان آموزه‌های مقابله با ظلم، با دادگری و طریق درست ظلم‌ستیزی مواجه می‌شوند. همه این عوامل باعث می‌شود جهان تفکری نوجوان گسترده‌تر شود و معنای وطن و میهن و حفظ آن برایش پررنگ‌تر شود.

    علاوه‌بر این، نوجوانِ آگاه دیگر فریب اخبار جعلی یا تاریخ‌سازی‌های دروغ را هم نمی‌خورد، تاریخ خود را می‌شناسد و می‌داند که از نسل بزرگانی است که حافظ سرزمینی بودند که از دیرباز چشم طمع به آن کم نبوده. درنتیجه، هم سرزمینش را می‌شناسد و هم حفظ آن برایش پررنگ می‌شود.

    *شما در این مرحله از جنگ ایران با اسرائیل که هم فیزیکی است و هم نرم و رسانه‌ای، چه وظیفه‌ای برای خود در قبال نوجوانان و مخاطبان ادبیات تألیفی احساس می‌کنید یا در نظر گرفته‌اید؟

    در این ایام چند داستان کودک و داستانک‌هایی نگاشته‌ام. البته وظیفه یک نویسنده در قبال این امر هم باید آنی باشد و هم دوربُرد؛ چراکه جنگ یهود با اسلام هیچ‌وقت تمامی ندارد. ازاین‌رو برای اهداف بلندمدت هم برنامه‌هایی درنظر گرفته شده است.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *