آخرین اخبار
صفحه نخست / استانها > آذربایجان شرقی / استانها > آذربایجان غربی / استانها > اردبیل / استانها > اصفهان / استانها > البرز / استانها > ایلام / استانها > بوشهر / استانها > تهران / استانها > چهارمحال و بختیاری / استانها > خراسان جنوبی / استانها > خراسان رضوی / استانها > خراسان شمالی / استانها > خوزستان / استانها > زنجان / استانها > سمنان / استانها > سیستان و بلوچستان / استانها > فارس / استانها > قزوین / استانها > قم / استانها > کردستان / استانها > کرمان / استانها > کرمانشاه / استانها > کهگیلویه و بویراحمد / استانها > گلستان / استانها > گیلان / استانها > لرستان / استانها > مازندران / استانها > مرکزی / استانها > هرمزگان / استانها > همدان / استانها > یزد / اقتصاد > آب و انرژی / اقتصاد > اقتصاد ایران / اقتصاد > اقتصاد جهان / اقتصاد > بانک و بیمه وبورس / اقتصاد > راه و مسکن / اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت / اقتصاد > کار و تعاون / اقتصاد > کشاورزی و دامداری / بازار > بازار / بین الملل > آسیای شرقی و اقیانوسیه / بین الملل > آسیای غربی / بین الملل > آمریکای شمالی / بین الملل > اروپا / بین الملل > اوراسیا / بین الملل > ایران در جهان / بین الملل > غرب آسیا و آفریقای شمالی / جامعه > آسیب های اجتماعی / جامعه > آموزش و پرورش / جامعه > انتظامی / جامعه > جوان و خانواده / جامعه > حوادث و بلایا / جامعه > رفاه و خدمات اجتماعی / جامعه > شهری / جامعه > قضایی و حقوقی / جامعه > محیط زیست / جامعه > میراث فرهنگی و گردشگری / حوزه و دانشگاه > آموزش عالی / حوزه و دانشگاه > حوزه / حوزه و دانشگاه > دانشجویی / دانش و فناوری > فناوری اطلاعات و ارتباطات / دانش و فناوری > فناوری های نوین / دین و اندیشه > اسلام در جهان / دین و اندیشه > اندیشمندان و اندیشکده ها / دین و اندیشه > حوزه و نهادهاي ديني / دین و اندیشه > قرآن و عترت / سلامت > بهداشت / سلامت > تغذیه / سلامت > درمان / سلامت > نظام سلامت / سیاست > امنیتی و دفاعی / سیاست > دولت / سیاست > سایر / سیاست > سیاست خارجی / سیاست > مجلس / عکس > خبری / عکس > منابع خارجی / فرهنگ و ادب > رسانه / فرهنگ و ادب > صنایع فرهنگی / فرهنگ و ادب > فرهنگ مقاومت / فرهنگ و ادب > کتاب و ادبیات / فیلم > اقتصاد / فیلم > جامعه / فیلم > سیاست / فیلم > فرهنگ و اندیشه / فیلم > ورزش / مجله مهر > دور دنيا / مجله مهر > دیگر رسانه‌ها / هنر > تئاتر / هنر > رادیو و تلویزیون / هنر > سینمای ایران / هنر > سینمای جهان / هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی / ورزش > توپ و تور / ورزش > سایر ورزشها / ورزش > فوتبال ایران / ورزش > فوتبال جهان / ورزش > کشتی و وزنه برداری / ورزش > ورزش های رزمی
  • امنیت غذایی توأم با سلامت غذا؛فرصتها و تهدیدهای مصرف آفتکش‎های شیمیایی

    خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: گرسنگی بیش از ۹۰۰ میلیون نفر در جهان و افزایش روزافزون جمعیت، ضرورت افزایش تولید محصولات کشاورزی را بیش از پیش برجسته کرده است. یکی از ابزارهای مهم برای افزایش تولید، استفاده از آفتکش‌های شیمیایی است که اگرچه در افزایش عملکرد مؤثر است، اما بد مصرفی و نبود نظارت دقیق می‌تواند […]

    اشتراک گذاری
    31 تیر 1404
    کد مطلب : 32313

    خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: گرسنگی بیش از ۹۰۰ میلیون نفر در جهان و افزایش روزافزون جمعیت، ضرورت افزایش تولید محصولات کشاورزی را بیش از پیش برجسته کرده است. یکی از ابزارهای مهم برای افزایش تولید، استفاده از آفتکش‌های شیمیایی است که اگرچه در افزایش عملکرد مؤثر است، اما بد مصرفی و نبود نظارت دقیق می‌تواند تهدیدی برای سلامت مصرف‌کنندگان باشد.

    مدیریت صحیح مصرف آفتکش‌ها و رعایت استانداردهای سلامت، به یکی از اولویت‌های اصلی کشاورزی و امنیت غذایی تبدیل شده است.

    گرسنگی جهانی و ضرورت افزایش تولید محصولات کشاورزی

    «محمود هوشیارفرد» عضو کمیته سلامت و ایمنی محصولات کشاورزی استان گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر، نقش آفتکش‌ها را در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی مهم خواند و گفت: محصولات کشاورزی به عنوان غذا مصرف می‌شوند و در حال حاضر بیش از ۹۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا با مشکل گرسنگی مواجه‌اند. افزایش تولید محصولات کشاورزی به عوامل متعددی از جمله مصرف کود، استفاده از ارقام مناسب، آفتکش‌ها و مکانیزاسیون بستگی دارد. همه کشاورزان، حتی تولیدکنندگان محصولات ارگانیک، از آفتکش‌ها استفاده می‌کنند.

    آفتکش ها؛ ابزاری مهم برای کاهش خسارت علف‌های هرز

    وی افزود: آفتکش‌ها بخشی از فرایند تولید محصولات کشاورزی هستند که با کاهش خسارت علف‌های هرز، بیماری‌ها و آفات باعث افزایش میزان برداشت محصول می‌شوند چرا که به طور میانگین سالانه بین ۲۶ تا ۴۰ درصد تولید بالقوه محصولات کشاورزی در اثر خسارت علف‌های هرز، آفات و بیماری‌ها از دست می‌رود و در صورت عدم استفاده از آفتکش‌ها، این خسارت می‌تواند دو برابر شود.

    هوشیارفرد با اشاره به نمونه‌های مشخص، ادامه داد: میزان تولید برنج که غذای نیمی از مردم جهان است، با مصرف آفتکش‌ها تا دو برابر افزایش می‌یابد و گندم نیز تقریباً ۱۶۰ درصد افزایش عملکرد دارد بدون آفتکش‌ها، بیش از ۵۰ درصد محصولات کشاورزی در اثر آفات و بیماری‌ها از بین می‌روند همچنین ۷۰ درصد محصولات باغی و سبزیجات بدون مصرف قارچکش‌ها دچار خسارت می‌شوند.

    وی در پاسخ به این پرسش که چند درصد از پتانسیل عملکرد محصولات کشاورزی مربوط به مدیریت آفتکش‌ها است، گفت: تحقیقات نشان می‌دهد حداقل ۲۵ تا ۴۰ درصد از ظرفیت تولید محصول ناشی از مصرف صحیح آفتکش‌ها است و حفظ توان تولید نیازمند استفاده دقیق و علمی از آفتکش‌ها است.

    مشکل؛ بدمصرفی آفتکش ها و کمبود دانش کشاورزان

    هوشیارفرد درباره سلامت مصرف‌کنندگان توضیح داد: متأسفانه در کشور ما مشکل بدمصرفی آفتکش‌ها وجود دارد و اکثر کشاورزان دانش کافی درباره مصرف صحیح ندارند لذا مدیریت مصرف کود و آفتکش‌ها مهم‌ترین ابزار تضمین کیفیت محصول است که لازمه آن استانداردهای دقیق برای حفظ سلامت جامعه است.

    وی افزود: برای باقی‌مانده آفتکش‌ها در محصولات تازه خوری مانند سبزیجات و صیفی‌جات استانداردهای سختگیرانه‌ای وجود دارد، باقیمانده زیاد آفتکش در این محصولات تهدید جدی برای سلامت مصرف‌کنندگان محسوب می‌شود.

    هوشیارفرد با اشاره به آمار سازمان خواربار جهانی (فائو) گفت: سالانه در جهان سه میلیون نفر دچار مسمومیت با آفتکش‌ها می‌شوند که ۲۰۰ هزار نفر جان خود را از دست می‌دهند در کشور ما درصدی از میوه‌ها و سبزیجات تولید شده بیش از حد مجاز باقیمانده آفتکش دارند، هرچند کمتر از ۱۰ درصد گزارش شده است.

    وی همچنین تصریح کرد: در ایران بیشتر گزارش‌ها میزان غلظت آفتکش‌ها را اعلام می‌کنند و کمتر به درصد محصولات آلوده بیش از حد مجاز (MRL) پرداخته شده است. داده‌های دقیق و سیستماتیک درباره باقی‌مانده آفتکش‌ها در کشور کمتر منتشر می‌شود، اما انجمن‌های علمی گزارشاتی ارائه کرده‌اند.

    هوشیارفرد در پایان ضمن تأکید بر ضرورت اندازه‌گیری مستمر و دقیق باقی‌مانده آفتکش‌ها در مواد غذایی، گفت: تصمیم‌گیری درباره زمان و نحوه سمپاشی باید بر اساس داده‌های مستند انجام شود خوشبختانه تولیدکنندگان گلخانه‌ای به سمت کاهش مصرف آفتکش‌های شیمیایی و استفاده از آفتکش‌های زیستی متمایل شده‌اند.

    آموزش کشاورزان منجر به ارتقای کیفیت محصولات می‌شود

    مدیریت علمی مصرف آفتکش‌ها و رعایت استانداردهای دقیق به‌عنوان اصلی‌ترین راهکار برای تأمین امنیت غذایی و حفظ سلامت جامعه در برابر تهدیدهای مصرف بی‌رویه آفتکش‌ها شناخته می‌شود آموزش کشاورزان، نظارت مستمر و توسعه روش‌های کشاورزی پایدار، گام‌های مؤثری است که می‌تواند به افزایش تولید و ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی کشور منجر شود.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *