خراسان رضوی دارای ظرفیت تبدیل شدن به «هاب صلح و دوستی» منطقهای است
به گزارش خبرگزاری مهر، علی عبدالعلیزاده در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان اظهار کرد: خامفروشی، آفت اقتصاد ایران و مخالف سیاستهای اقتصاد مقاومتی است. یکی از اشتباهات این است که معادن بزرگ تقسیم میشود و این امر مانع از شکلگیری پروژههای بزرگ و جذب سرمایهگذار خارجی میشود. نتیجه این نگاه، روی آوردن به بهرهبرداری […]
به گزارش خبرگزاری مهر، علی عبدالعلیزاده در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان اظهار کرد: خامفروشی، آفت اقتصاد ایران و مخالف سیاستهای اقتصاد مقاومتی است. یکی از اشتباهات این است که معادن بزرگ تقسیم میشود و این امر مانع از شکلگیری پروژههای بزرگ و جذب سرمایهگذار خارجی میشود. نتیجه این نگاه، روی آوردن به بهرهبرداری از معادن کوچک و خامفروشی بیشتر است.
نماینده ویژه رئیسجمهور در توسعه دریامحور و مکران با تبیین تفاوت میان بندر خشک و دهکده لجستیک اظهار کرد: در بندر خشک، «بار» محور اصلی است، در حالی که در دهکده لجستیک، حملونقل محوریت دارد. بندر خشک مستقیماً به کالا و جریان تجارت میپردازد و این ظرفیت را دارد که مواد اولیه را بدون تشریفات اداری وارد کرده و محصولات نهایی را نیز بدون بروکراسی صادر کند.
وی با تأکید بر لزوم تقویت فرآوری بهجای خامفروشی بیان کرد: اگر خطوط صنعتی در نزدیکی کشورهای همسایه با مواد اولیه طراحی شوند، هم سرمایهگذار برای ایجاد این خطوط ترغیب میشود و هم زمینه رونق تجارت فراهم میگردد.
عبدالعلیزاده افزود: باید از ظرفیت کشورهای اطراف برای تأمین مواد اولیه بهره گرفت و آنها را در داخل فرآوری و تبدیل به ارزش افزوده کرد. در مسیر توسعه دریامحور، گرچه تمرکز اصلی بر خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر بوده، اما ایجاد بنادر خشک پشتیبان بندر شهید رجایی نیز از سال گذشته آغاز شده و به دنبال حادثه انفجار، تمرکز بیشتری بر آن شده است. امیدواریم که بهزودی انتقال بار از بندر شهید رجایی به بنادر خشک آغاز شود.
نماینده ویژه رئیسجمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور و مکران با اشاره به پروژه راهآهن بندرعباس-سرخس عنوان کرد: این پروژه در حال تکمیل بوده و امیدواریم تا پایان سال جاری یا سهماهه اول سال آینده تکمیل شود.
وی افزود: خراسان رضوی و بهویژه ایستگاه شهید مطهری ظرفیت بالایی دارند و میتوانند به یک هاب ترانزیتی مؤثر در کل منطقه تبدیل شوند. کشورهای آسیای میانه و افغانستان کوتاهترین مسیر برای دسترسی به آبهای آزاد را از طریق ایران و بندر چابهار دارند.
عبدالعلیزاده بیان کرد: حتی در صورت نیافتن سرمایهگذار داخلی برای خط ریلی سرخس–بندرعباس، میتوان از ظرفیت سرمایهگذاران منطقهای بهره گرفت. سرخس و ایستگاه شهید مطهری میتوانند به یک هاب امنیتی نیز تبدیل شوند، زیرا تعاملات اقتصادی خودبهخود امنیتآفرین هستند و از این منظر، مسائل منطقهای مانند موضوع آب و حقابه ایران از افغانستان نیز باید با نگاه اقتصادی و نه نظامی حلوفصل شود.
نماینده ویژه رئیسجمهور در توسعه دریامحور و مکران با اشاره به پیوند اقتصاد با امنیت و صلح خاطرنشان کرد: وقتی همبستگی اقتصادی برقرار باشد، همبستگی امنیتی و ارتباطی نیز شکل میگیرد. خراسان رضوی در این چارچوب میتواند به «هاب صلح و دوستی» منطقهای تبدیل شود، چرا که اقتصاد تنها یکی از ابزارهای صلح است و فرهنگ و تمدن نیز میتوانند ابزارهای مکمل این مسیر باشند.
وی به ظرفیت جوانان افغانستان نیز اشاره کرد و افزود: اگر مراکز آموزش فنی و حرفهای برای این جوانان ایجاد کنیم و آنها را وارد چرخه کار و مهارتآموزی کنیم، میتوانند تبدیل به نیروی انسانی کارآمد شوند. در مقابل، ورود بیضابطه مهاجران، بدون مهارت و شغل، مشکلات بسیاری برای کشور ایجاد کرده است. اما با سازوکار درست میتوان از این جمعیت بهرهبرداری مثبت کرد.
عبدالعلیزاده با بیان تجربه ترکیه پس از جنگ جهانی دوم گفت: ترکیه از توسعه بازمانده بود، اما مهاجرین بدون حرفه این کشور به آلمان مهاجرت کردند، آموزش دیدند و با مهارت به کشور خود بازگشتند. ما نیز میتوانیم با ایجاد زیرساختهای مهارتی، تجربهای مشابه را برای مهاجران افغانستانی رقم بزنیم. حفظ و تقویت روابط اقتصادی با کشورهای آسیای میانه و همسایگان و این موضوع عاملی مثبت در بهبود روابط سیاسی است.
نماینده ویژه رئیسجمهور در توسعه دریامحور و مکران ابراز امیدواری کرد که این سفر، فصلی نو برای ایجاد همبستگی بیشتر میان خراسان رضوی و هفت کشور اسلامی همسایه باشد و در نهایت، خراسان رضوی را به هاب صلح منطقهای تبدیل کند.
وی افزود: یکی از اولویتهای دولت، برقراری ارتباط با کشورهای منطقه و همسایه است. در همین راستا، سفرهای مؤثری با همکاری معاونت اقتصادی استانداری به کشورهای همجوار انجام شده است.
دیدگاهتان را بنویسید