آخرین اخبار
صفحه نخست / استانها > آذربایجان شرقی / استانها > آذربایجان غربی / استانها > اردبیل / استانها > اصفهان / استانها > البرز / استانها > ایلام / استانها > بوشهر / استانها > تهران / استانها > چهارمحال و بختیاری / استانها > خراسان جنوبی / استانها > خراسان رضوی / استانها > خراسان شمالی / استانها > خوزستان / استانها > زنجان / استانها > سمنان / استانها > سیستان و بلوچستان / استانها > فارس / استانها > قزوین / استانها > قم / استانها > کردستان / استانها > کرمان / استانها > کرمانشاه / استانها > کهگیلویه و بویراحمد / استانها > گلستان / استانها > گیلان / استانها > لرستان / استانها > مازندران / استانها > مرکزی / استانها > هرمزگان / استانها > همدان / استانها > یزد / اقتصاد > آب و انرژی / اقتصاد > اقتصاد ایران / اقتصاد > اقتصاد جهان / اقتصاد > راه و مسکن / اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت / اقتصاد > کار و تعاون / اقتصاد > کشاورزی و دامداری / بازار > بازار / بین الملل > آسیای غربی / بین الملل > آمریکای شمالی / بین الملل > اروپا / بین الملل > اوراسیا / بین الملل > غرب آسیا و آفریقای شمالی / جامعه > آموزش و پرورش / جامعه > انتظامی / جامعه > جوان و خانواده / جامعه > حوادث و بلایا / جامعه > رفاه و خدمات اجتماعی / جامعه > شهری / جامعه > قضایی و حقوقی / جامعه > محیط زیست / جامعه > میراث فرهنگی و گردشگری / حوزه و دانشگاه > آموزش عالی / حوزه و دانشگاه > حوزه / حوزه و دانشگاه > دانشجویی / دانش و فناوری > فناوری اطلاعات و ارتباطات / دانش و فناوری > فناوری های نوین / دین و اندیشه > اسلام در جهان / دین و اندیشه > اندیشمندان و اندیشکده ها / دین و اندیشه > حوزه و نهادهاي ديني / سلامت > بهداشت / سلامت > تغذیه / سلامت > درمان / سلامت > نظام سلامت / سیاست > امنیتی و دفاعی / سیاست > دولت / سیاست > سایر / سیاست > سیاست خارجی / سیاست > مجلس / عکس > خبری / عکس > منابع خارجی / فرهنگ و ادب > رسانه / فرهنگ و ادب > صنایع فرهنگی / فرهنگ و ادب > کتاب و ادبیات / فیلم > اقتصاد / فیلم > فرهنگ و اندیشه / هنر > تئاتر / هنر > رادیو و تلویزیون / هنر > سینمای ایران / هنر > سینمای جهان / هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی / ورزش > توپ و تور / ورزش > سایر ورزشها / ورزش > فوتبال ایران / ورزش > فوتبال جهان / ورزش > کشتی و وزنه برداری / ورزش > ورزش های رزمی
  • پیش‌بینی سرمقاله ۷۷ سال پیش روزنامه اطلاعات درباره رژیم صهیونیستی

    به گزارش خبرنگار مهر، در میان گنجینه اشعار ادب فارسی اشعاری وجود دارد که گویی همین امروز سروده شده‌اند و هرگز زمان بر آنها نگذشته است. نه به این خاطر که شاعر پیش بینی روزهایی مانند امروز را می‌کرده، بلکه به این سبب که آدمی همیشه و همواره در چارچوب عالم خاکی و زمان و […]

    اشتراک گذاری
    30 تیر 1404
    کد مطلب : 29980

    به گزارش خبرنگار مهر، در میان گنجینه اشعار ادب فارسی اشعاری وجود دارد که گویی همین امروز سروده شده‌اند و هرگز زمان بر آنها نگذشته است. نه به این خاطر که شاعر پیش بینی روزهایی مانند امروز را می‌کرده، بلکه به این سبب که آدمی همیشه و همواره در چارچوب عالم خاکی و زمان و مکان از بیرون و گرفتاری‌های غرایز و نیازهای انسانی از درون است و همواره در نسل‌های پیاپی با مسائلی کم و بیش یکسان پنجه در پنجه می‌شده است. چنانچه امروز مشابه جنایات مغولان را در جنایات رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی به ویژه غزه شاهد هستیم.

    نمونه‌ای از این اشعار شعر معروف سیف فرغانی است که در دوران هجوم مغولان سروده شده است:

    هم مرگ بر جهان شما نیز بگذرد

    هم رونق زمان شما نیز بگذرد

    وین بوم محنت از پی آن تا کند خراب،

    بر دولت‌آشیان شما نیز بگذرد

    باد خزان نکبت ایام ناگهان،

    بر باغ و بوستان شما نیز بگذرد

    آب اجل که هست گلوگیر خاص و عام،

    بر حلق و بر دهان شما نیز بگذرد

    ای تیغتان چو نیزه برای ستم دراز،

    این تیزی سنان شما نیز بگذرد

    چون داد عادلان به جهان در بقا نکرد،

    بیداد ظالمان شما نیز بگذرد…

    در میان متون و اسناد تاریخی هم گاهی چنین حالی پیش می‌آید. به تازگی واحد مطبوعات کتابخانه مجلس، به مرور مطبوعات شاخص دوره پهلوی دوم پرداخته تا حقایق دست اولی از این دوره تاریخی بیان کند، این اسناد می‌توانند در نوع نگرش و شناخت و باور امروز ما بسیار مؤثر باشند. یکی از اسنادی که به تازگی از میان گنجینه اسناد این کتابخانه ارائه شده است، سرمقاله‌ای است مربوط به صفحه نخست روزنامه اطلاعات در تاریخ ۲۰ اردیبهشت سال ۱۳۲۷ با عنوان «حوادث فلسطین و احساسات ملت ایران»، این سرمقاله ۶ روز پیش از اعلام تأسیس رژیم صهیونیستی منتشر شده است.

    متن سرمقاله «حوادث فلسطین و احساسات ملت ایران» ۲۰ اردیبهشت ۱۳۲۷

    «حوادث غم انگیز فلسطین، تعدی و تجاوزی که از طرف مؤسسات تروریستی یهود نسبت به مسلمین و اعراب که مالکین حقیقی فلسطین می‌باشند، می‌شود، از دیرباز موجب تأسف و تأثر قاطبه ملت مسلمان ایران بوده و اکنون نیز عموم مردم متوجه حوادث آن سامان بوده و از وقایع اخیر آن کشور که منجر به قتل جمعی از زنان و کودکان و آوارگی هزاران خانواده از اعراب گردیده بی‌نهایت متأثر می‌باشند.

    چیزی که مایه تأسف است این است که بعضی از دول بزرگ نخواسته‌اند در مورد قضایای فلسطین که بستگی به حیات ۸۰ میلیون اعراب، بلکه اقتصاد و سیاست خاورمیانه و خاور نزدیک دارد و مورد توجه و علاقه چهارصد میلیون مسلمانان جهان است، از روی حق و انصاف قضاوت نمایند و بر خلاف حق و عدالت رأی به تقسیم فلسطین داده بودند در صورتی که تقسیم فلسطین به دو کشور یهود و عرب نه از لحاظ اقتصادی و نه از لحاظ جغرافیایی کاملاً عملی نیست و موجب قطع رشته اختلافات نمی‌شود و از آن طرف نگرانی قوم عرب را به هیچ وجه برطرف نمی‌کند. زیرا امروز بر جامعه اعراب مسلم شده است که هدف یهود تنها تصرف و سلطه بر قسمتی از خاک فلسطین نیست، بلکه می‌خواهد این نقطه را مرکز قرار داده و از آنجا مقدمات سلطه خود را بر تمام خاورمیانه و خاور نزدیک فراهم سازد و در درجه اول اقتصاد تمام این کشورها را به کلی در انحصار و اختیار خود در آورد و روی این اصل برای اعراب به هیچ وجه ممکن نیست که در برابر این نقشه و این نیات تسلیم شوند. زیرا به بقا و حیات آنها بستگی دارد.

    آرزوی ما و عموم ملل دوَل مسلمان جهان و تمام اقوام و کشورهای خاور میانه و نزدیک این بود که سازمان ملل متحد در این باره قضاوتی که متکی بر عدل و انصاف باشد اتخاذ کند، در قدم اول از تحریکات و دسائس دولی که در امور فلسطین اخلال می‌کنند و ادامه اغتشاش و خونریزی را در آن کشور به صلاح خود می‌دانند، جلوگیری نماید و در قدم دوم سرزمین باستانی اعراب را به خود آنها واگذارد و موافقت نماید که حکومت عربی در فلسطین استقرار یابد؛ یعنی حدود و حقوق اقلیت یهود در آن کاملاً رعایت و حفظ شود. سازمان ملل متحد نباید اجازه دهد که تمایلات افراطیون صهیونیست اوضاع فلسطین و بالاخره صلح و آرامش خاورمیانه بلکه جهان را به هم بزند و نباید نمایندگان حق‌پرست ملل و دول جهان که در سازمان ملل متفق جمع می‌شوند تحت تأثیر تبلیغات بر دامنه صهیونیست قرار گیرند. صهیونیون پول و وسیله کامل تبلیغاتی در اختیار دارند و نقشه اصلی و واقعی خود را که تسلط اقتصادی و سیاسی تمام خاورمیانه است زیر لباس مظلومیت یهود جلوه می‌دهند.

    وظیفه سازمان ملل متحد است که این حقایق را کشف کند و قضاوت عادلانه در مورد فلسطین بنماید. در هر صورت ما لازم می‌دانیم مراتب همدردی و علاقمندی عموم ایرانیان مسلمان را نسبت به ملل و اقوام عرب که روابط ناگسستنی دینی وتاریخی با ایران و ایرانیان دارند ابراز داشته و پیروزی آنان را از خداوند بخواهیم و ضمناً انتظار قضاوت عادلانه‌تری از سازمان ملل متحد داشته و داریم.»

    پیش‌بینی سرمقاله ۷۷ سال پیش روزنامه اطلاعات درباره رژیم صهیونیستی
    تصویری از سرمقاله روزنامه اطلاعات، از سایت کتابخانه مجلس

    مطبوعات دوره پهلوی دوم، به‌ویژه روزنامه‌هایی مانند اطلاعات، نقش مهمی در انعکاس وقایع و تحولات منطقه‌ای و جهانی داشتند. در این دوره _یعنی زمانی که هنوز رژیم صهیونیستی تأسیس نشده بود_ موضوع فلسطین و درگیری‌های یهودیان مهاجر با ساکنان اصلی این سرزمین به یکی از مباحث داغ رسانه‌ها تبدیل شده بود. مطبوعات با انتشار گزارش‌ها و سرمقاله‌هایی تلاش می‌کردند افکار عمومی را نسبت به این مسئله حساس کنند.

    روزنامه اطلاعات به صاحب امتیازی عباس مسعودی و سردبیری محمدعلی مسعودی، از جمله منابع مهم برای مطالعه دیدگاه‌های نخبگان و مردم در این دوره به‌شمار می‌آید. عباس مسعودی، که علاوه بر روزنامه‌نگاری در عرصه سیاست نیز فعال بود، با بهره‌گیری از جایگاه خود در مجلس شورای ملی و بعدها مجلس سنا، توانست تأثیر قابل توجهی بر جریان‌های فکری و رسانه‌ای آن زمان بگذارد. آنچه در این متن به چشم می‌خورد، اشاره به تأسیس یگان‌های تروریستی یهودی مانند هاگانا پیش از شکل‌گیری رژیم صهیونیستی است که مطبوعات نیز به صراحت به جنایات آن‌ها پرداخته‌اند. این موضوع نشان‌دهنده حساسیت جامعه ایرانی نسبت به تحولات فلسطین و تلاش رسانه‌ها برای بازتاب واقعیت‌های تاریخی است.

    در نهایت، مرور این مطالب تاریخی نه تنها به شناخت بهتر وقایع گذشته کمک می‌کند، بلکه دیدگاه‌ها و احساسات مردم و نخبگان آن زمان را نیز روشن‌تر می‌سازد و نشان می‌دهد ایرانیان از دیرباز با تشخیص درست ماهیت رژیم صهیونیستی به حمایت از مردم فلسطین به عنوان صاحبان اصلی این سرزمین می‌پرداختند.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *