صدور مجوز برای فعالیت ۲۹۵۰ موکب ویژه ایام اربعین
به گزارش خبرنگار مهر، تعدادی از موکبداران از جمله مواکبی با سابقه نزدیک به ۱۰ سال فعالیت به دلیل کاهش ساعت کاری رسمی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات به تنها دو ساعت در روز و عدم امکان مراجعه حضوری مؤثر، موفق به تمدید بهموقع مجوزهای سالانه خود نشدهاند که نگرانیهایی از سوی این افراد […]
به گزارش خبرنگار مهر، تعدادی از موکبداران از جمله مواکبی با سابقه نزدیک به ۱۰ سال فعالیت به دلیل کاهش ساعت کاری رسمی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات به تنها دو ساعت در روز و عدم امکان مراجعه حضوری مؤثر، موفق به تمدید بهموقع مجوزهای سالانه خود نشدهاند که نگرانیهایی از سوی این افراد مطرح شده است، ستاد مدیریت اربعین و توسعه و بازسازی عتبات عالیات توضیحاتی ارائه داد.
در پاسخ به سوال مطرح شده، با تأکید بر اهمیت تأمین اسکان و تغذیه زائران اربعین و لزوم خدماترسانی گسترده، آمده است: همهساله پس از پایان مراسم اربعین، برنامهریزیهای لازم برای سال بعد آغاز میشود و از حدود سه ماه مانده به اربعین، قرارگاههای مرتبط تشکیل و فعالیتهای لازم بهصورت ویژه پیگیری میشود که موکبداران نیز در جریان بخشی از این اقدامات قرار دارند.
این ستاد با اشاره به شرایط ویژه اربعین ۱۴۰۴ از جمله استقبال گسترده زائران، رخدادهای منطقهای و گرمای بیسابقه تابستان، اعلام کرد: بر اساس برنامهریزی انجامشده، همه نیروهای قرارگاه مرکزی اسکان و تغذیه و همچنین مرتبطان در سراسر کشور از اول تیرماه تا یک هفته پس از اربعین بهصورت آمادهباش کامل موظف به خدمترسانی هستند.
تا این لحظه بیش از ۲۹۵۰ مجوز فعالیت موکب شامل ثبت جدید، اصلاح و تمدید صادر شده و تعداد محدودی از درخواستهای باقیمانده که دیرهنگام مراجعه کردهاند نیز در حال تکمیل و صدور است.
در مورد مسائل مربوط به انتقال اقلام و بار مواکب نیز برنامهریزیهای لازم انجام شده، مجوزها دریافت و امور مرتبط در دستور کار قرار دارد. همچنین موضوع بیمه خادمان، وسایل نقلیه و بار مواکب پیشبینی و هماهنگیهای لازم میان شرکت بیمهگر و استانها صورت گرفته است.
پیگیری مستمر آموزش، اطلاعرسانی و سایر هماهنگیهای پشتصحنه که ممکن است برای موکبداران مشهود نباشد، چه در داخل کشور (در مسیرهای زائرین و مرزها) و چه در کشور عراق بهصورت جدی پیگیری شده و همچنان ادامه دارد.
در پاسخ به نگرانیها درباره کاهش ساعات پاسخگویی حضوری نیز با توجه به الکترونیکی شدن فرآیندها، بسیاری از خدمات از طریق سامانه انجام میشود و نیاز به حضور فیزیکی موکبداران در ستادها به حداقل رسیده است. حتی در زمان حملات ددمنشانه دشمن صهیونیستی، امور بهصورت دورکاری پیگیری شده و حجم بالای تقاضا و رسیدگیهای جاری مؤید این تلاشهاست.
کمافیالسابق، این کمیته آمادگی کامل برای پاسخگویی و رفع مسائل مرتبط با مواکب را دارد و مدیران اجرایی و خادمان مواکب و زائران میتوانند با تماس شبانهروزی با شماره ۷۲۷۲ یا مراجعه حضوری به دفاتر ستادهای استانی نسبت به پیگیری و رفع مشکلات خود اقدام کنند.
دیدگاهتان را بنویسید